Köszöntő

Kedves Látogató!

Üdvözöljük a Bátonyterenyei kistérség honlapján. Ismerkedjen meg a kistérség településeivel, tájékozódjon az aktualitásokról, tekintse meg képgalériánkat.

Reméljük, hogy az oldal segít figyelemmel kísérni az Önt érintő és érdeklő, a térséggel kapcsolatos eseményeket. Jó böngészést kívánunk!

 

Mátraverebély

Ősfalujának román alapokra épített kora gótikus temploma Magyarország egyik legjelentősebb műemléke. Először 1329-ben említették. Falait 15. századi gótikus freskók díszítik, kőből faragott szószéke pedig késő reneszánsz stílusú. 

Eredeti jellegét máig őrzi, de végleges formáját 1830 körül kapta. Szentkút Ferences kolostora és temploma csodálatos hegyvidéki környezetével az egyházi és a világi turizmus egyik bázisa. Magyarország egyik legfontosabb Szűz-Mária kegyhelye található itt. Kialakulásáról több legenda is szól. Templomát Almásy János építtette az 1700-as évek közepén. Itt található Almásy László (az "Angol beteg") családi sírboltja. 1970-ben a pápa „Basilica minor”, azaz „kis bazilika” címmel ruházta fel az épületet. Szentkúton több mint hatvan gyógyulást jegyeztek fel. 2006-ban megkapta a „Nemzeti Kegyhely” rangot.

 

A weblapról

A honlap elkészítése "A Bátonyterenyei kistérség fejlesztési és együttműködési kapacitásának megerősítése" című ÁROP 1.1.5/C projekt keretében valósult meg.A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap Társfinanszírozásával valósul meg.

Kedvezményezett: Bátonyterenye Kistérség Önkormányzatainak Többcélú Társulása (3070 Bátonyterenye, Városház út 2.)

Közreműködő szervezet: VÁTI Magyar Regionális Fejlesztési és Urbanisztikai Közhasznú Társaság (1016 BUDAPEST, Gellérthegy u. 30-32. Tel.: (01) 224-3100)
Nemzeti Fejlesztési Ügynökség
Nemzeti Fejlesztési Ügynökség


 
Támogatja a2010 Bátonyterenye Kistérség Önkormányzatainak Többcélú Társulása | Minden jog fenntartva!