Köszöntő

Kedves Látogató!

Üdvözöljük a Bátonyterenyei kistérség honlapján. Ismerkedjen meg a kistérség településeivel, tájékozódjon az aktualitásokról, tekintse meg képgalériánkat.

Reméljük, hogy az oldal segít figyelemmel kísérni az Önt érintő és érdeklő, a térséggel kapcsolatos eseményeket. Jó böngészést kívánunk!

 

Mátranovák

Mátranovák – a középkori eredetű falu – a kistérség és egyben Nógrád megye legkeletibb települése. A környéken még a 19-20. században több kőszénbánya is működött. A bányászati múlt iránt érdeklődők számára emlékházat rendeztek be a településen, előzetes bejelentkezés alapján látogatható. (32/363-357). 

A község hírnevét több alkotóművész öregbítette vagy öregbíti még most is: Vásárhelyi Pál iparművész, keramikus, akinek emlékháza kiállításnak ad otthont; Borkovics László kovácsmester és Borkovics Péter üvegművész műhelye, ahol a látogatók a népi iparművészeti kiállításon megtekinthetik a kovácsmesterség és az üvegkészítés rejtelmeit. A bemutatón túl lehetőség nyílik foglalkozásokon való részvételre is. A Mátranovákon működő Faluhely major igazi kuriózumnak számít közel, s távol a vidéken. A majorság keretein belül a palóc paraszti élet meghatározó tényezői kerülnek bemutatásra, úgy, mint a gazdálkodás, a hagyományos állattartás, növénytermesztés, kenderfeldolgozás, öltözködés - népviselet, népi mesterségek, valamint a táplálkozáskultúra. A vendégeket állandó néprajzi gyűjteménnyel, néprajzi - helytörténeti fotókiállítással, kézműves bemutatókkal, népi építészeti bemutatókkal, gasztronómiai bemutatókkal (kóstolási lehetőség), népi halászati, vadászati módok bemutatásával várják előzetes bejelentkezés után. (32/ 363-153) A település természeti értékekben is bővelkedik, közigazgatási határain belül négy természetvédelmi terület van: a Kaszinópark, a Cserkész-kút nevű forrás és környéke is. Bárna és Mátranovák között emelkedik a Hegyeske. Az oligocénkori homokkőből álló domboldal felszínét sok helyen borítják borókabokrok. Oltalom alatt áll még a Nyírmedi-tó Természetvédelmi Terület. A Mátranovákhoz tartozó Mátracserpuszta közelében található hegygerincről, az úgynevezett Fehérszékről csodás kilátás nyílik a környékre. A terület nevét az itt található, világos színű, ritkaságnak számító szemcsés szerkezetű riolittufáról kapta.

 

 

A weblapról

A honlap elkészítése "A Bátonyterenyei kistérség fejlesztési és együttműködési kapacitásának megerősítése" című ÁROP 1.1.5/C projekt keretében valósult meg.A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap Társfinanszírozásával valósul meg.

Kedvezményezett: Bátonyterenye Kistérség Önkormányzatainak Többcélú Társulása (3070 Bátonyterenye, Városház út 2.)

Közreműködő szervezet: VÁTI Magyar Regionális Fejlesztési és Urbanisztikai Közhasznú Társaság (1016 BUDAPEST, Gellérthegy u. 30-32. Tel.: (01) 224-3100)
Nemzeti Fejlesztési Ügynökség
Nemzeti Fejlesztési Ügynökség


 
Támogatja a2010 Bátonyterenye Kistérség Önkormányzatainak Többcélú Társulása | Minden jog fenntartva!